Ques 1) Which of the following cups/trophies is associated with football?
  1. Davis Cup
  2. Santosh Trophy
  3. Deodhar Trophy
  4. Ranji Trophy

Ans-2

Ques 2) Which of the following country is not a member of a SAARC?
  1. Sri Lanka
  2. Myanmar
  3. Bhutan
  4. Maldives
Ans-2
Ques 3) Who was behind the idea of Crop Rotation?

  1. Turnip Townsend
  2. Potato Peterson
  3. Cabbage Carlson
  4. Swede Svenson
Ans-1
Ques 4) Which device can be used to store charge?

  1. Resistor
  2. Diode
  3. Transistor
  4. Capacitor
Ans-4
Ques 5) In which year during First World War does Germany declared war on Russia and France?

  1. 1913
  2. 1914
  3. 1915
  4. 1916
Ans-2
Ques 6) Tulsidas( author of Ramcharitmanas), was a contemporary of which of the following rulers?

  1. Babur
  2. Humayun
  3. Akbar
  4. Shahjahan

Ans-3


Ques 7) The name of Dr. V. Kurien is famous in the field of?
  1. Space Research
  2. Atomic Power
  3. Dairy development
  4. Economic Reforms
Ans-3
Ques 8) Plants absorb much amount of water needed by them through their?

  1. Root hairs
  2. Growing point
  3. Embryonic zone
  4.  Zone of elongation
Ans-1
Ques 9) The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in?

  1. 1984
  2. 1985
  3. 1986
  4. 1987
Ans-4
Ques 10) Deficit financing means

  1. Printing of new currency notes
  2. Public expenditure in excess of public revenue
  3. Replacing new currency with worn out currency
  4. Public revenue in excess of public expenditure
Ans-2